چرا مصرف لبنیات علایم بیماری ام اس را تشدید می کند؟

چرا مصرف لبنیات علایم بیماری ام اس را تشدید می کند؟

پارسی کاو: مبتلایان بیماری مولتیپل اسکلروزیس به اختصار ام اس(MS) اغلب بعد از مصرف لبنیات از بروز علایم شدیدتر بیماری شکایت می کنند و الان پژوهشگران دانشگاه های بُن(Bonn) و  ارلانگن-نورنبرگ(Erlangen-Nuremberg) علت احتمالی این امر را یافته اند.


به گزارش پارسی کاو به نقل از ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، طبق این مطالعه، پروتئینی که در شیر گاو وجود دارد موجب ایجاد التهابی می شود که غشای عایق اطراف سلول های عصبی را هدف قرار می دهد. این مطالعه این ارتباط را در موشها نشان داد اما شواهدی از وجود مکانیسمی مشابه در انسان ها نیز یافت شده است. بدین سبب پژوهشگران سفارش می کنند که گروههای خاصی از مبتلایان از مصرف محصولات لبنی اجتناب کنند. این مطالعه در مجله "PNAS" انتشار یافته است.
"استفانی کورتن"(Stefanie Kürten) از موسسه آناتومی در دانشگاه بُن توضیح می دهد: ما بارها و بارها از بیماران شنیده ایم که وقتی شیر، پنیر یا ماست مصرف می کنند، احساس بدتری پیدا می کنند. این استاد آناتومی اعصاب که بعنوان یک متخصص مشهور در بیماری ام اس شناخته می شود مطالعه خودرا در سال ۲۰۱۸ در دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ شروع کرد و یک سال و نیم قبل به بُن نقل مکان کرد تا کارش را با گروه تحقیقاتی اش ادامه دهد.
او می گوید: ما به موش ها، پروتئین های مختلفی از شیر گاو تزریق کردیم. ما می خواستیم بفهمیم که آیا مولفه ای در رابطه با بروز علایم بیماری در شیر وجود دارد یا خیر. پژوهشگران آن چه که به دنبالش بودند را یافتند. زمانی که آنها کازئین شیر گاو را به حیوانات تزریق کردند، موش ها اختلالات عصبی نشان دادند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان از لطمه به غشای عایق اطراف رشته های عصبی یعنی میلین داشت. این ماده چربی-مانند از ایجاد اتصال کوتاه جلوگیری می کند و علاوه بر آن بطور قابل توجهی هدایت پیام های عصبی را تسریع می کند.
در مولتیپل اسکلروزیس، سیستم ایمنی بدن، غلاف میلین را از بین می برد. نتایج ناشی از میان رفتن این غشا، مورمور شدن، مشکلات بینایی و مشکلات حرکتی است و در موارد شدید به فلج شدن فرد ختم می شود.
به نظر می رسید که تزریق کازئین موجب لطمه دیدن شدید غلاف عایق میلین در موش ها شده است.
"ریتیکا چاندر"(Rittika Chunder) از گروه تحقیقاتی دکتر کورتن می گوید: بنظر می رسد که علت آن، بروز یک پاسخ ایمنی درست مشابه آنچه در ام اس رخ می دهد، باشد. سیستم دفاعی بدن در حقیقت به کازئین حمله می کند اما در این پروسه پروتئین های دخیل در تشکیل میلین نیز از بین می روند.
چنین واکنشی زمانی رخ می دهد که دو مولکول دستکم در بخش هایی از خود بسیار به یکدیگر شبیه باشند. سیستم ایمنی در این مورد گرفتار مشکل می شود و آنها را با هم اشتباه می گیرد. "چاندر" می گویند: ما کازئین را با مولکول های مختلفی که برای تولید میلین اهمیت دارند مقایسه کردیم. و در این پروسه به پروتئینی به نام MAG رسیدیم. این پروتئین از برخی جهات شباهت قابل توجهی به کازئین داشت بطوریکه آنتی بادی های کازئین در حیوانات آزمایشگاهی، مقابل MAG نیز فعال بودند.
این بدان معناست که در موش هایی که کازئین دریافت کرده بودند، سیستم دفاعی بدن مقابل MAG عمل کرده بود و میلین را گرفتار لطمه کرده بود.
اما تا چه اندازه می توان این نتایج را به افراد مبتلا به ام اس تعمیم داد؟
برای پاسخ به این پرسش پژوهشگران آنتی بادی های کازئین موش را به بافت مغز انسان تزریق کردند و این آنتی بادی ها در سلول های مسئول تولید میلین تجمع یافتند.
تعدادی از گلبول های سفید خون به نام سلول B مسئول تولید آنتی بادی هستند. این مطالعه نشان داد که سلول های B در خون افرادی که به ام اس مبتلا هستند به شدت در مقابل کازئین واکنش نشان می دهند. احیانا افراد مبتلا به این بیماری در نتیجه ی مصرف شیر در مقابل کازئین پاسخ آلرژیک به وجود آورده اند و بعد از آن بمحض مصرف باردیگر محصولات لبنی، سیستم ایمنی آنها آغاز به تولید آنتی بادی مقابل کازئین می کند که به سبب شباهت کازئین به پوتئین MAG، غلاف میلین اطراف رشته های عصبی نیز لطمه می بیند.
با این وجود این مساله تنها بر بیمارانی که به کازئین شیر حساسیت دارند، اثر می گذارد. کورتن می گوید: ما به دنبال روشی برای آزمایش آنتی بادی های ضد کازئین در این افراد هستیم. تا دستکم این افراد از مصرف لبنیات اجتناب کنند.
این احتمال نیز وجود دارد که شیر گاو خطر مبتلاشدن به ام اس را در افراد سالم افزایش دهد برای اینکه کازئین می تواند در این افراد نیز پاسخ آلرژیک ایجاد کنند که پدیده نادری هم نیست. زمانی که چنین واکنشی وجود داشته باشد، احتمال لطمه به میلین نیز از نظر نظریه وجود دارد. با این وجود این بدان معنا نیست که حساسیت بیش از اندازه به کازئین لزوما موجب بروز بیماری ام اس می شود. این بیماری به عوامل دیگری نیز وابسته است. با این وجود این ارتباط نگران کننده است. کورتن می گوید: تحقیقات نشان می دهد که نرخ مبتلاشدن به ام اس در جوامعی که شیر گاو زیادی مصرف می کنند، بیشتر است.




منبع:

1400/12/12
12:20:42
5.0 / 5
489
تگهای خبر: تخصص , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
ParsiKav