نیاز به تغییر رفتار مصرف كنندگان در مورد ضایعات غذایی

با آموزش و آگاهی، پسماند غذایی را کاهش دهیم

با آموزش و آگاهی، پسماند غذایی را کاهش دهیم

پارسی کاو: خیلی از ما تجربه دور ریختن غذای مانده در یخچال را داریم؛ موضوعی که شاید بی اهمیت به نظر برسد، اما در ابعادی گسترده به یکی از چالش های مهم زیست محیطی و اقتصادی تبدیل گشته است.



به گزارش پارسی کاو به نقل از ایسنا، پسماند غذا فقط به مفهوم دور ریختن باقیمانده وعده های غذایی نیست، بلکه قسمتی از یک بحران جهانی است که از جنبه های مختلف از تامین غذا گرفته تا تخریب محیط زیست پیامدهایی جدی دارد. با افزایش جمعیت و مصرف گرایی، تقاضا برای غذا بیشتر شده و این مسئله فشار زیادی بر منابع طبیعی وارد می نماید. دراین میان، بخش زیادی از غذای تولیدشده به دلیلهای مختلف به مرحله مصرف نمی رسد. این اتفاق نه فقط موجب اتلاف منابعی مانند آب، انرژی و زمین کشاورزی می شود، بلکه به تخریب محیط زیست، انتشار گازهای گلخانه ای و حتی ناامنی غذایی نیز دامن می زند.

در حالی که خیلی از دولت ها و نهادهای بین المللی بر افزایش تولید غذا برای مواجهه با بحران گرسنگی تمرکز دارند، راهکار کم هزینه تر و اثربخش تری نیز وجود دارد: کاهش پسماند غذا. بر اساس گزارش های سازمان ملل، اگر تنها ۲۵ درصد از هدررفت جهانی غذا کاهش پیدا کند، می توان غذای کافی برای ۸۲۱ میلیون نفر دیگر فراهم نمود. خصوصاً در کشورهایی مانند ایران که به دلیلهای اقلیمی و محدودیت های منابع طبیعی امکان افزایش زمینهای کشاورزی محدود است، توجه به مدیریت مصرف و کاهش دورریز غذا اهمیت بالایی دارد.

در همین راستا، حسین محمودی، استادیار پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی، به همراه دو تن از همکاران خود، تحقیقی درباره ی رفتارهای در رابطه با کاهش پسماند غذا در شهر تهران انجام داده اند. این تیم پژوهشی کوشیده اند تا عوامل مؤثر بر رفتار مردم در حوزه پیشگیری از هدررفت غذا را شناسایی کنند و ببینند چه متغیرهایی می تواند موجب بهبود این رفتار شود.

برای انجام این پژوهش، پژوهشگران پرسشنامه ای طراحی نموده و در اختیار شهروندان تهرانی قرار دادند تا دیدگاه ها، عادت ها و رفتارهای آنان در ارتباط با نگهداری و مصرف غذا سنجیده شود. سپس با استفاده از روش های آماری، ارتباط میان این رفتارها و عوامل مختلف را تحلیل کردند.

نتایج پژوهش نشان دادند که متغیرهایی مانند نحوه ذخیره سازی غذا، دانش و نگرش محیط زیستی، توجه به تاریخ انقضا و عادت های خرید، همگی با رفتار کاهش پسماند غذایی رابطه مستقیم دارند. از میان این عوامل، نحوه نگهداری غذا بیشترین تأثیر را در پیشگیری از هدررفت داشته است. به زبان ساده، دانستن اینکه چگونه غذا را در یخچال یا فریزر نگهداری نماییم، می تواند جلوی مقدار زیادی از دورریز را بگیرد.

همچنین، افرادی که نگرش مثبت تری نسبت به محیط زیست داشتند، تمایل بیشتری برای پیشگیری از هدررفت غذا از خود نشان دادند. آنهایی که دغدغه های محیط زیستی دارند، کاهش پسماند غذا را قسمتی از مسئولیت شهروندی خود می دانند و بیشتر تلاش می کنند تا از هدررفتن مواد خوراکی جلوگیری نمایند.

پژوهشگران در بخش تکمیلی مطالعه خود تاکید کرده اند که آموزش مهارت های ساده مانند نحوه چیدن غذا در یخچال، زمان بندی برای مصرف مواد غذایی و درک درست از تاریخ انقضا می تواند رفتار مصرف کنندگان را به طرز قابل توجهی تغییر دهد. این آموزش ها می توانند در مدارس، رسانه ها و حتی بسته بندی های مواد غذایی جای داده شوند تا شهروندان آگاهی بیشتری نسبت به مدیریت غذایی داشته باشند.

این مطالعه همین طور نشان داد که گروههای جوان تر که رفتار محیط زیستی کمتری دارند، نیازمند آموزش هدفمندتر هستند تا عادت های بهینه مصرف غذا را در زندگی خود نهادینه کنند. از جانب دیگر، تاکید شده که روش های ذخیره سازی درست نظیر منجمد کردن غذا، مرتب سازی در یخچال و پاک سازی منظم، اهمیت بالای ی در پیشگیری از فساد مواد خوراکی دارد.

این نتایج باارزش در دوفصلنامه «پژوهش های محیط زیست»، وابسته به انجمن ارزیابی محیط زیست ایران انتشار یافته اند. این نشریه به بررسی موضوعات محیط زیستی و ارائه یافته های علمی برای بهبود سیاستگذاری های زیست محیطی در کشور می پردازد.




منبع:

1404/02/19
13:53:27
5.0 / 5
9
تگهای خبر: آموزش , خرید
این مطلب پارسی کاو را پسندیدین؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران پارسی کاو در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

ParsiKav