كشف راه ورود كروناویروس به مغز با كمك مدلهای 3بعدی

كشف راه ورود كروناویروس به مغز با كمك مدلهای 3بعدی

پارسی کاو: پژوهشگران آمریکایی با کمک مدلهای سه بعدی سلول ها توانستند راه ورود کروناویروس به مغز انسان و گسترش عفونت را مشخص کنند.


به گزارش پارسی کاو به نقل از ایسنا و به نقل از وب سایت رسمی دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو، پژوهشگران در پروژه جدیدی توانسته اند یک مدل سلول بنیادی تولید کنند که راه احتمالی ورود کروناویروس به مغز انسان را نشان میدهد.
"جوزف گلیسون"(Joseph Gleeson)، استاد علوم اعصاب دانشکده پزشکی "دانشگاه کالیفرنیا، سن دیه گو"(UC San Diego) و از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: بررسی های بالینی و همه گیرشناسی نشان می دهند که مغز می تواند درگیر عفونت ناشی از کروناویروس شود.
احتمال لطمه مغزی ناشی از کووید-۱۹، به نگرانی اصلی در موارد طولانی مدت مبتلاشدن به این بیماری تبدیل گشته است اما نورون های کشت شده انسانی نسبت به عفونت حساس نیستند. پژوهش های پیشین نشان می دهند که سلول های سازنده مایع نخاعی می توانند به کروناویروس آلوده شوند اما بنظر می رسد که راه های دیگری نیز برای ورود وجود داشته باشند.
گلیسون و گروهش که هم دانشمندان علوم اعصاب و هم متخصصان بیماریهای عفونی را شامل می شود، تایید کردند که سلول های عصبی انسان در مقابل عفونت ناشی از کروناویروس مقاوم هستند. با این وجود، پژوهش های دیگر به انواع دیگری از سلول ها اشاره دارند که می توانند مانند "اسب تروا" عمل کنند.
"پریسیت ها"(Pericytes)، سلول های ویژه ای هستند که اطراف رگ های خونی را می پوشانند و حامل گیرنده کروناویروس هستند. پژوهشگران برای ایجاد یک مدل پیچیده تر از سلول های بنیادی بدن انسان موسوم به "Assembloids"، پریسیت ها را با سلول های عصبی سه بعدی آشنا کردند. سلول های Assembloids علاوه بر پریسیت ها، خیلی از انواع سلول های مغزی را در بر داشتند و عفونت قوی ناشی از کروناویروس را نشان دادند.
کروناویروس توانست پریسیت ها را آلوده کند تا مانند کارخانه تولید آن عمل کنند. کروناویروس تولید شده توانست به سلول های دیگر برسد و به لطمه گسترده منجر شود. پژوهشگران با کمک این مدل دریافتند که سلول های موسوم به "آستروسیت"(Astrocyte)، هدف اصلی این عفونت ثانویه هستند.
گلیسون اظهار داشت: نتایج این پژوهش نشان می دهند که یکی از راه های احتمالی رسیدن کروناویروس به مغز، رگ های خونی هستند. کروناویروس بواسطه آنها می تواند پریسیت ها را آلوده کند و سپس به سایر انواع سلول های مغز برسد. از طرف دیگر، پریسیت های آلوده می توانند به التهاب رگ های خونی منجر شوند و لخته شدن خون، سکته یا خونریزی مغزی را به همراه داشته باشند. این عوارض، در خیلی از بیماران مبتلا به کروناویروس که در بخش مراقبت های ویژه بستری هستند، مشاهده می شود.
وی ادامه داد: با کمک این مدلها می توان بینش بیشتری در مورد بیماریهای عفونی و سایر بیماریهای مغزی به دست آورد.
این پژوهش، در مجله "Nature Medicine" به چاپ رسید.




منبع:

1400/04/28
08:20:36
5.0 / 5
941
تگهای خبر: سایت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
ParsiKav