لباس فضانوردان در رقابت های اتومبیل رانی

لباس فضانوردان در رقابت های اتومبیل رانی

به گزارش پارسی کاو سرعت بالا تنها چالش رانندگان مسابقات اتومبیل رانی ناسکار(NASCAR All-Star) نیست. صندلی راننده ها در طول رقابت به شدت گرم می شود و فناوری ناسا به کمک آنها آمده است.


به گزارش پارسی کاو به نقل از ایسنا و به نقل از ناسا، در فصل جدید رقابت ها، برخی از رانندگان مسابقات ناسکار لباس هایی به تن خواهند کرد که از پارچه ی تنظیم کننده ی دما در آنها استفاده شده است. این لباس ها در اصل برای راحتی فضانوردان در پیاده روی های فضایی ساخته شده بودند.
پیاده روی فضایی تنها با وجود لباس های فضایی ممکن می شود. این لباس ها باید در مقابل نوسانات دمایی از ۲۵۰ درجه فارنهایت تا منفی ۲۵۰ درجه فارنهایت مقاوم باشند.


در دهه ی ۱۹۸۰ مرکز فضایی جانسون ناسا در هوستون با شرکت تحقیق و توسعه "تراینگل" قراردادی بست تا دستکش هایی با قابلیت حفظ دمای ثابت تولید کنند.
راز ساخت این دستکش ها وجود مواد تغییر دهنده فاز بود.
مواد تغییر دهنده فاز گرما را جذب و آزاد می کنند. هنگامی که دمای محیط زیاد شود دمای جذب شده این مواد را از حالت جامد به مایع تبدیل می کند و با سرد شدن محیط این مواد باردیگر به حالت جامد برمی گردند. تفاوتی نمی کند که ماده در چه محیطی قرار بگیرد دمای آن همیشه در محدوده ی ثابتی برابر با دمای نقطه ذوب باقی می ماند. ازاین رو دما همیشه مناسب خواهد بود.
شرکت تراینگل موفق به افزودن کپسول های کوچکی حاوی مواد تغییر دهنده فاز به یک پارچه ی عایق الیاف مصنوعی برای ساخت دستکش فضانوردان شد اما دستکش های ساخته شده هیچگاه به مدار زمین نرفتند.
در دهه ۱۹۹۰ شرکت فناوری های گیت وی(Gateway) که امروزه با نام فناوری های اوت لست(Outlast) شناخته می شود حق اختراع را از شرکت "مثلث" گرفت و با بهره گیری از تکنولوژیهای جدید این کپسول ها را وارد همه ی انواع پارچه ها کرد و با همکاری با شرکای مختلف به ساخت تخت خواب، قنداق کودک، لباس های ورزشی و سایر لباس ها پرداخت.
یکی از شرکای این شرکت فناوری اوت لست را وارد عرصه ی اتومبیلرانی کرد.


سرعت زیاد، دمای بالا
در رقابت های اتومبیلرانی ثانیه ها تعیین کننده هستند و نتیجه ی رقابت امکان دارد در کسری از ثانیه تغییر کند. خیلی از گروه های مسابقه با کاهش وزن خودرو و بهبود آیرودینامیک تلاش در افزایش سرعت خود دارند اما راحتی راننده در اولویت آنها نیست. ماشین های مسابقه به صورت معمول تهویه مناسبی ندارند و دمای اتاقک داخلی آنها می تواند به ۱۲۰ درجه فارنهایت (۴۹ درجه سانتیگراد) برسد.
فیونا جیمز(Fiona James) که راننده ای تازه کار است زمانی که قبل از مسابقه در اتومبیل گرم خود نشسته بود به فکر راهی برای بهتر کردن شرایط افتاد و به این نتیجه رسید که کلید حل این مشکل ساخت لباس های مخصوص برای رانندگان است.
قبل از آن لباس هایی برای رانندگان جود داشت که از عرق کردن آنها جلوگیری می کرد اما از نظر جیمز آنها کافی نبودند.
وی در سال ۲۰۱۴ شرکت والرو(Walero) را تاسیس کرد و در جستجو برای یافتن پارچه های تنظیم کننده ی دما شرکت اوت لست را یافت.
شرکت اوت لست پیش از این هم لباس تولید کرده بود اما لباس های رانندگان ماشین های مسابقه باید ضد حریق باشند، ترکیب مواد شرکت اوت لست و پارچه های ضدحریق به تولید لباس هایی مطابق استانداردهای فدراسیون بین المللی اتومبیل رانی کمک کرد.
حفظ تمرکز
بعد از تکمیل طراحی این لباس ها شرکت تصمیم به آزمایش آنها گرفت. این شرکت در یک شبیه سازی رانندگان را در معرض دمای بالا قرار داد. در نیمی از آزمایشات راننده ها لباس های معمول به تن داشتند و در نیمی دیگر لباس های دارای مواد تغییر دهنده فاز پوشیده بودند.
در آزمایش هایی که راننده ها لباس مخصوص به تن داشتند. دمای بدن و ضربان قلب راننده ها کمتر بود و کمتر در رانندگی مرتکب اشتباه شدند. نتیجه ی این آزمایش رسیدن به سرعت بیشتر و ثابت تر بود.
محصولات والرو از سال ۲۰۱۵ وارد بازار شدند و مورد استفاده ی رانندگان قرار گرفتند و خیلی از گروه های برنده از آنها بهره برده اند.
نکته ای قابل توجه این است که این لباس ها مورد استفاده ی افرادی غیر از راننده های مسابقات هم قرار گرفتند. جیمز می گوید: یکی از مشتریان ما فردی بود که می خواست در هنگام پیاده روی های طولانی گرم بماند.
این شرکت می خواهد در آینده محصولات جدید با فناوری مشابه عرضه کند اما در حاضر تمرکز اصلی آنها بر روی مسابقات است.




منبع:

1400/03/24
22:43:51
5.0 / 5
949
تگهای خبر: استاندارد , تكنولوژی , شركت , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
ParsiKav